Building Information Modeling

Steeds meer Architecten, Bouwkundigen, Aannemers, Constructeurs en Installateurs maken gebruik van BIM. Door globale trends worden bouwplannen complexer. U kunt hierbij denken aan competitie uit het buitenland, urbanisatie en limieten aan natuurlijke grondstoffen. Door technologische vooruitgang kunnen we efficiënter en effectiever te werk gaan. Om deze vooruitgang aan te grijpen maken we gebruik van BIM.

Wat is BIM?

BIM is een intelligent, model-gebaseerd, proces dat ons verbindt, en in staat stelt, om communicatielijnen en werkhandelingen binnen het team te verkleinen. Gedeelde werkzaamheden kunnen direct worden ingezien en aangepast. Met BIM creëren we digitale 3d-modellen die alle data bevatten voor de fysieke op- en aanlevering van het project. De echte kracht van BIM ligt in de multidisciplinaire samenwerking die de aannemers, bouwkundigen architecten, installateurs en constructeurs hebben tijdens de bouw.

De data in het model definieert de ontwerpelementen en stelt de verhoudingen en acties vast. Wanneer een element wordt aangepast is dit direct inzichtelijk voor iedere gegadigde van het model. De historie van aanpassingen is inzichtelijk en geeft aan wie waar verantwoording voor draagt.

Waarom BIM?

De informatie die uit het model komt gebruiken we om het ontwerp te verbeteren nog voordat deze gebouwd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichtstudies, hoeveelheden energiegebruik, brandveiligheid en structurele integriteit. Ook gebruiken we het 3D-model om realistische impressies, video’s en virtuele rondleidingen te creëren zodat stakeholders het project kunnen ervaren en feedback kunnen geven.

De voordelen van BIM

De voordelen BIM als werkproces zijn:

 1.    Mogelijkheden tot geautomatiseerde bouw
 2.    Minimalisatie van change orders
 3.    Een zeer uitgebreide documentatie van handelingen en veranderingen
 4.    Vermindering van coördinatie obstructies.
 5.    Verbeterde kosten voorspelling
 6.    Strakkere planning
 7.    Minder bouwfouten dus minder faalkosten
 8.    Ontwerp optimalisatie
 9.    Mogelijkheden om onderhoud te voorspellen
10.    Resultaten controleren tegenover het werkproces
11.    Inschatten van facilitaire dienstverlening

BIM kan een reductie van deze onderhouds- en beheerskosten opleveren voor de gebruiker. Door zowel hergebruik van informatie, als door het optimaliseren van het ontwerp.