BIM

3D Visualisatie van uw gebouw

Building Information Modeling

 

Steeds meer Architecten, Bouwkundigen, Aannemers, Constructeurs en Installateurs maken gebruik van Building Information Modeling, oftewel BIM. Door globale trends worden bouwplannen complexer. U kunt hierbij denken aan competitie uit het buitenland, urbanisatie en limieten aan natuurlijke grondstoffen. Door technologische vooruitgang kunnen we efficiënter en effectiever te werk gaan. Om deze vooruitgang aan te grijpen maken we gebruik van BIM.

Wat is BIM?

 

Building Information Modeling, oftewel BIM, is een intelligent, modelgebaseerd proces dat ons verbindt. Tevens stelt het ons in staat om communicatielijnen en werkhandelingen binnen het team te verkleinen. Gedeelde werkzaamheden kunnen direct worden ingezien en aangepast. Met BIM creëren we digitale 3d-modellen die alle data bevatten voor de fysieke op- en aanlevering van het project, dit start al vanaf de ontwerp-fase.  De echte kracht van BIM ligt in de multidisciplinaire samenwerking die de aannemers, bouwkundigen, architecten, installateurs en constructeurs hebben tijdens de bouw.

De data in het model definieert de ontwerpelementen en stelt de verhoudingen en acties vast. Wanneer een element wordt aangepast is dit direct inzichtelijk voor iedere gegadigde van het model. De historie van aanpassingen is inzichtelijk en geeft aan wie waar verantwoording voor draagt.

 

 

Waarom Building Information Modeling gebruiken?

 

De informatie die uit het model komt gebruiken we om het ontwerp te verbeteren nog voordat deze gebouwd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichtstudies, hoeveelheden energiegebruik, brandveiligheid en structurele integriteit. Ook gebruiken we het 3D-model om bijvoorbeeld impressies, video’s en virtuele rondleidingen te creëren zodat stakeholders het project vooraf kunnen ervaren en feedback kunnen geven.

 

 

Building Information Modeling proces in CAD software bij VanMiddendorp

Building Information Modeling proces met behulp CAD software bij Van Middendorp

 

 

De voordelen van het BIM-proces

 

De voordelen van BIM (Building Information Modeling) zijn:

 

 1. Mogelijkheden tot geautomatiseerde bouw
 2. Minimalisatie van change orders
 3. Een zeer uitgebreide documentatie van handelingen en veranderingen
 4. Vermindering van coördinatie obstructies
 5. Verbeterde kosten voorspelling
 6. Strakkere planning
 7. Minder bouwfouten dus minder faalkosten
 8. Ontwerp optimalisatie
 9. Mogelijkheden om onderhoud te voorspellen
 10. Resultaten controleren tegenover het werkproces
 11. Inschatten van facilitaire dienstverlening

 

 

BIM kan een reductie van deze onderhouds- en beheerskosten opleveren voor de gebruiker. Door zowel hergebruik van informatie, als door het optimaliseren van het ontwerp.