Lars van de Pol is afgestudeerd

Afstuderen: Lars van de Pol

 

Lars van de Pol is vrijdag 10 juni afgestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor de opleiding Bouwkunde en mag zichzelf nu officieel Bachelor of Science noemen. In dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen als deeltijd student en voltijd bouwkundige. 

Lars over deeltijd afstuderen en werken

 

Na het afronden van mijn MBO-opleiding in Amersfoort ben ik in dienst gegaan bij Van Middendorp, dit in combinatie met de HBO-deeltijd opleiding bouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem- en Nijmegen. Na het afronden van de MBO-opleiding wilde ik vooral graag gaan werken, waardoor een voltijd HBO-opleiding er voor mij niet in zat. Toch had ik de drang om meer te leren over bouwkunde. Bij Van Middendorp Bouwkundig- Teken & Adviesbureau B.V. kreeg ik de kans om werk in de bouw te combineren met een deeltijd HBO-opleiding Bouwkunde. Samen zijn we dit avontuur aangegaan en heb ik naast de theoretische kennis van de opleiding ook veel praktijkervaring opgedaan. 

In augustus 2017 begon ik bij Van Middendorp terwijl in september 2017 de opleiding aan de HAN begon. De eerste twee jaar bestonden vooral uit het leggen van een goede fundering aan bouwkundige kennis. De drie opeenvolgende jaren lag de focus op het verrichten van onderzoek binnen de wereld van BIM én de belangrijkste programmatuur; Revit. 

In het vijfde jaar ben ik begonnen met afstuderen, al sinds ik bij Van Middendorp werk heb ik een fascinatie voor BIM en het zo efficiënt mogelijk inrichten van een 3D model. Er zijn zoveel mogelijkheden met de huidige programmatuur dat het zonde is om dit onbenut te laten. Het onderwerp is ontstaan doordat de vraag naar 3D modellen, voorzien van coderingen en informatie, steeds groter is geworden. Ook mijn eigen interesse voor het onderwerp is hier een belangrijk aandeel in geweest. Dit alles is in mijn ogen een groot pluspunt aan deeltijd; een idee mogen onderzoeken en mogen uitvoeren dat meerwaarde heeft voor het bedrijf én past binnen mijn ontwikkeling als BIM Engineer en bouwkundige. 

Zo gezegd, zo gedaan… Gedurende het onderzoek was het interessant om te zien dat de vermeende vraag van de opdrachtgevers ook werkelijkheid blijkt te zijn. Door interviews af te nemen en data te verzamelen is er een duidelijk beeld geschetst waar de kansen voor verbetering liggen. Het mogen afnemen van interviews met experts en specialisten was een van mijn favoriete momenten van mijn afstuderen. Een gesprek over een gedeelde voorliefde voor bouwkunde waarin de gedachtegang en onderliggende redenen van verschillende werkwijzen en opvattingen worden uiteengezet is bijzonder leerzaam en verbind theorie met praktijk uitstekend 

Naast het creëren van de basis van een optimaal bouwkundige 3D model is er in het onderzoek ook al een gekeken naar de mogelijkheden die het kan bieden. Er zijn veel plug-ins om zaken deels te automatiseren, zoals bijvoorbeeld bouwbesluitberekeningen. Wanneer alles correct ingeregeld is qua coderingen en informatie kunnen bouwbesluitberekeningen gegenereerd worden uit het model. Dit houdt in dat wij als ontwerpende partij uitvoering verschuiven naar controleren, toetsen, en verifiëren. Dit bespaart tijd en verbetert tegelijkertijd de kwaliteit. In mijn ogen een win-win scenario voor de opdrachtgevers en onszelf.  

Al met al waren de afgelopen vijf jaar zwaar, maar spijt van de gemaakte keuze om een deeltijdopleiding te doen heb ik zeker niet gehad. In tegendeel; Ik heb bij een ontzettend fijne werkplek de kans, praktijkervaring, en ruimte gekregen om mijzelf te ontwikkelen tot een betere bouwkundige en BIM engineer. Aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kon ik mij verdiepen in bouwkunde en heb ik uiteindelijk bewezen dat ik bouwkunde op HBO-niveau beheers. De combinatie werken en leren vereist flink wat discipline, maar als je dit hebt, is dit voor iedereen een aanrader! 

Lars zoekt ook nog collega’s! Ben jij een ervaren bouwkundige of herken jij jezelf in Lars door je gedeelde interesse voor BIM-modellen? Bekijk dan onze openstaande vacatures of neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.